Filtru automat deferizator / demanganizator Dn100 Nobel FFD 50/F 25 mc/h

Filtru automat deferizator / demanganizator Dn100 Nobel FFD 50/F 25 mc/h

Ținând cont de contextul actual prețurile și stocurile se confirma prin e-mail : office@roinstal.com
ProducătorNobel
Cod intern
RO202100028116
Disponibilitate:În stoc furnizor
SKU
NOBELFFD50/F
Estimare cost transport
Județ *:
Oraș *:
Cant. *:
Mai multe informații
BrandNobel
Transport GratuitNu
Debitul maxim [mc/h]25
Garantie[luni]24
Cod internRO202100028116

 

FILTRU AUTOMAT DEFERIZATOR / DEMANGANIZATOR DN100 NOBEL FFD 50/F 25 MC/H

 

NOBEL FFD/F sunt filtre automate pentru indepartarea fierului si magneziului dizolvate in apa.

Patul filtrant este format din doua straturi de nisip curtos selectionat de tip sferoidal, cu granulatii diferite, si dintr-o masa catalitica speciala denumita PL (pirolusita).

Aceasta din urma este un compus de oxid de mangan, ce permite oxidarea si filtrarea fierului si manganului.

In cazul in care apa ce trebuie filtrata nu este deja clorinata, va trebui prevazuta aditivarea de clor in apa bruta, in amonte de filtru; in acest scop se poate utiliza un grup de dozare NOBEL.

Pentru a mentine mediul filtrant in stare activa si pentru a realiza oxidarea completa a fierului, apa bruta trebuie sa aiba un continut minim de clor rezidual de cca. 0,5 ppm.

Pentru regenerare nu este necesar niciun produs chimic; mediul filtrant este regenerat periodic printr-o simpla spalare inversa cu apa, ce se realizeaza automat la intervale prestabilite de timp (modelele FFD/FT) sau functie de pierderea de presiune (la modelele FFD/F-DP).

Functionarea filtrelor este gestionata de o automatizare electronica computerizata, cu microprocesoare, ce permite inclusiv programarea duratei diferitelor faze ale regenerarii, pentru a adecva functionarea echipamentului la aplicatia specifica si a optimiza consumurile de apa pentru regenerare

La toate modelele regenerarea poate fi comandata si manual, in orice moment si independent de programarile salvate in memoria programatorului; regenerarea se va desfasura apoi in mod automat (mod de functionare semiautomat).

Grupul hidraulic ce controleaza regenerarea este constituit din 5 vane fluture cu obturator din otel inoxidabil AISI 316 si servomotor cu actionare pneumatica cu dublu efect, interconectate printr-un colector din otel zincat montat pe partea frontala a filtrului.

Vanele fluture, la randul lor, sunt comandate de catre 4 electrovane pilot de joasa tensiune, cu posibilitatea comenzii manuale in absenta alimentarii electrice.

Toate materialele utilizate sunt netoxice si admise pentru contactul cu apa potabila.

Coloanele sunt realizate din otel carbon acoperit la interior cu rasini epoxidice de uz alimentar aplicate ulterior sablarii (gradul SA3 conform scarii suedeze); la exterior, acoperirea este realizata in ciclu poliuretanic anti-acid, aplicat de asemenea ulterior sablarii; recipientul include sistemul de distributie cu difuzoare din polipropilena, guri de vizitare, manometre de control.

Masele filtrante (nisip cuartos de granulatie selectata si masa catalitica speciala) sunt aprobate pentru uz alimentar.

Toate modelele pot fi realizate la cerere cu intrari separate pentru apa de filtrat si apa pentru spalarea inversa.

MODELE SI VERSIUNI DISPONIBILE

FFD/FT - Comanda regenerarii functie de timp:

Filtrul include un panou de comanda cu programator electronic computerizat, care permite programarea frecventei regenerarilor de la 1 la 7 zile, cat si a orei din zi la care se doreste sa aiba loc regenerarea.

FFD/F-DP - Comanda regenerarii functie de timp si/sau de pierderea de presiune prin mediul filtrant:

Filtrul include un panou de comanda cu programator electronic computerizat, precum si doi senzori de presiune din otel inoxidabil care activeaza regenerarea la atingerea pragului de Δp presetat.

In acelasi timp, este posibila si programarea regenerarii pe baza unor intervale regulate de timp.

FFD/FT DUAL – FFD/F-DP DUAL - Sistem de filtrare alcatuit din doua unitati filtrante, instalate in paralel si functionand simultan.

Panoul de comanda comun ambelor coloane filtrante realizeaza regenerarile succesiv, mai intai la unul din filtre, iar apoi, cu o intarziere reglabila, la cel de-al doilea (functie de timp la modelele FT si/sau functie de pierderea de presiune la modelele F-DP).

Programatorul afiseaza urmatorii parametri:

 • valoarea curenta a presiunii la intrare (numai modelele F-DP)
 • valoarea curenta a presiunii la iesire (numai modelele F-DP)
 • valoarea curenta a diferentei de presiune (numai modelele F-DP)
 • valoarea maxima setata pentru diferenta de presiune (numai modelele F-DP)
 • faza regenerarii (daca este in curs) cu indicarea timpului scurs si a timpului limita setat

Este disponibil de serie un contact liber de potential pentru semnalizarea la distanta a regenerarii in curs (utilizabil, de exemplu, pentru comanda unei pompe de spalare inversa sau a altui dispozitiv).

Este de asemenea posibil sa se inhibe pornirea regenerarii cu ajutorul unui contact extern liber de potential.

O baterie tampon permite conservarea in memorie a datelor programate, chiar si in lipsa alimentarii electrice.

Principiul de functionare deferizare

 • Deferizarea este procesul prin care se elimina din apa fierul si manganul.
 • Ea se realizeaza prin trecerea apei printr-un strat realizat din mase catalitice speciale (pirolusita activata, pe scurt PL, in amestec cu nisip cuartos), capabile sa oxideze si sa filtreze fierul si manganul dizolvate in apa.
 • Acest proces de filtrare NU modifica nicio alta caracteristica fizica sau chimica a apei.
 • Stratul filtrant este mentinut activ datorita prezentei in apa a unui agent oxidant, oxigen sau hipoclorit de sodiu.
 • In general, se utilizeaza aditivarea continua de hipoclorit in amonte de filtru, intrucat acest sistem este mai eficace fata de oxigenarea fortata.
 • Cu cat viteza debitului de apa prin patul filtrant este mai mica cu atat procesul de filtrare este mai bun.
 • In timpul procesului, pe masura ce stratul filtrant retine mai multe suspensii solide filtrarea devine tot mai buna datorita faptului ca particulele astfel retinute vor juca acelasi rol ca si stratul filtrant.
 • In acelasi timp, datorita acestui fapt, pierderea de sarcina in interiorul filtrului creste.
 • Pierderea de sarcina maxima admisa este de 1 bar, dupa care este necesara spalarea inversa a stratului filtrant.
 • Rolul spalarii inverse este de a reface eficienta patului filtrant, inlaturind particulele solide retinute in timpul functionarii.
 • Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui debit stabilit de apa ce strabate stratul filtrant.
 • De obicei se utilizeaza termenul „regenerare” pentru a indica o faza de spalare inversa urmata de o faza de spalare a mediului filtrant (clatire).
 • Filtrele FFD permit programarea efectuarii automate a regenerarii.
 • Pentru o buna functionare a filtrului, spalarea inversa trebuie realizata inainte ca pierderea de sarcina sa atinga valoarea de 1 bar.
 • De aceea, la filtrele cu comanda de timp, se recomanda sa se seteze un timp limita de functionare, care sa corespunda atingerii unei pierderi de presiune de 0,6÷0,7 bar.
 • Se sugereaza ca, in orice caz, sa se programeze efectuarea unei regenerari o data la fiecare 7 zile.
 • In timpul regenerarii (cu exceptia fazei de spalare finala), furnizarea de apa (nefiltrata) este asigurata prin intermediul unui by-pass incorporat in vana de comanda.
 • Graficul alaturat prezinta pierderile de sarcina prin filtrele deferizatoare FFD in bar si kPa, la diverse debite, exprimate in % din debitul maxim de referinta.

SPECIFICATII TEHNICE GENERALE

 • Presiune  de lucru   FFD 19 ÷ 30        1,5÷8 bar
 • Presiune  de lucru   FCD 35 ÷ 70 1,5÷6 bar
 • Temperatura de lucru    5÷40 °C
 • Alimentare electrica       220 V/50 Hz/50 W
 • Alimentare pneumatica                6 bar

La toate modelele, pentru a facilita transportul, instalarea si montajul, masele filtrante sunt livrate ambalate separat, umplerea coloanelor urmand a fi facuta pe santier, cu ajutorul kit-ului de incarcare inclus in furnitura.

Scrie-ți părerea!
Doar utilizatorii înregistrați pot scrie recenzii. Te rugăm să intri în cont sau să iți faci un cont

Disclaimer produs

Pentru orice nelamuriri legate de produsele din subcategoria Filtre automate deferizare / demanganizare, va rugam nu ezitati sa contactati unul dintre reprezentantii nostri de vanzari. Preturile afisate in site-ul nostru sunt exprimate in LEI si includ TVA.
Pozele produsului Filtru automat deferizator / demanganizator Dn100 Nobel FFD 50/F 25 mc/h au caracter orientativ si pot contine accesorii care nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, acestea sunt conforme cu datele producatorilor sau distribuitorilor autorizati; Acestea pot fi modificate fara o instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala, aceleasi conditii se aplica si pentru pretul produsului. Toate promotiile prezente pe Roinstal sunt valabile in limita stocului disponibil.
Echipa Roinstal face eforturi permanente pentru a elimina orice posibile erori din aceasta pagina. Fiecare produs prezentat in site-ul nostru beneficiaza de garantia specifica, garantia reala data de catre producatorul sau distribuitorul autorizat in Romania. Toate marcile apartin detinatorilor legali.